Zoeken

Mannelijke vijftigers.

Bijgewerkt: 14 jun 2020

Gisteren kregen we bericht van de algemeen secretaris van de OVB dat er finaal 14 kandidaten zijn voor 7 in te vullen bestuursfuncties bij de OVB.

De nieuwe voorzitter Peter Callens is al verkozen.


De lijst met kandidaten kregen we in alfabetische volgorde en ik kreeg daarbij voorlopig het 'mooie' nummer 13 toegewezen. Als dat maar goed afloopt.


Enkele dagen terug deed ik nog een oproep aan jonge advocaten om zich ook kandidaat te stellen voor een bestuursrol bij de OVB.

Dat lijkt jammer genoeg niet meteen te hebben gewerkt, want ik ben met ruime voorsprong de jongste kandidaat.

De op één na jongste kandidaat is meteen al 12 jaar ouder.

En zó jong, 37 jaar, ben ik nu ook weer niet meer.


Volgens de laatste advocatenbarometer (2013) was de gemiddelde leeftijd van de tableau-advocaat 42 jaar. Bij deze gemiddelde leeftijd is trouwens geen rekening gehouden met de stagiairs in Vlaanderen, dus de gemiddelde leeftijd van de Vlaamse advocaat is vermoedelijk zelfs nog wat lager. Meer recente cijfers vind ik niet meteen terug.

Als ik kijk naar mijn provincie West-Vlaanderen, zijn, op basis van de meest recente tableau, 789 advocaten ouder dan 40 jaar. Dat is ongeveer 55 procent. Van onze advocaten zijn er ruim 42 procent vrouwelijk.


Als je deze gegevens afzet tegen de organen, zowel zetelend als kandiderend, van de OVB, blijkt meteen dat inderdaad de jongere (en vrouwelijke) advocaat zich niet meteen opwerpt:

  • onder de kandidaten voor de raad van bestuur is 13 procent jonger dan 50 (2) en 13 procent vrouwelijk (2). We kunnen zonder blozen stellen dat het profiel van de kandidaten mannelijk en vijftiger (53,5) is.

  • in de huidige algemene vergadering is 5 procent dertiger en 29 procent vrouwelijk. Als het op diversiteit aankomt, reikt dit slechts tot enkele procenten. Ik deed ook een poging om de gemiddelde leeftijd van de algemene vergadering te bepalen, en bij benadering, komt dat op 53 jaar.Opvallend (en misschien niet toevallig?): ook hier is het profiel in hoofdzaak mannelijk en.. vijftiger.

Geen slecht woord over de mannelijke vijftiger. Al zeker niet als ze engagement tonen. Maar het is ook wel echt belangrijk dat mijn generatie, en zelfs jonger, die nog een lange advocatencarrière voor de boeg heeft, zich ook zélf engageert om mee aan de knopen te zitten om zo de lijnen van het beroep voor de toekomst uit te zetten. Zowel in de algemene vergadering als het bestuur van onze orde.

Het is dus aan de jongere advocaten zélf om de handschoen op te nemen.

En dat gebeurt blijkbaar erg moeilijk.

Het is wel mooi dat enkele jongere kandidaten, die voor een zitje in de algemene vergadering meedingen, zich over de baliegrenzen heen hebben verenigd


Ik kan er de vinger nog niet opleggen, maar de OVB slaagt er duidelijk te weinig in om te connecteren met haar jongere (en misschien zelfs ook vrouwelijke) advocaten. We gaan die angels er moeten uithalen.

De aantrekkingskracht en uitstraling van een organisatie is heel belangrijk. Dat geldt evident niet enkel voor jongere advocaten.


Als ik verkozen word, maak ik er een echt werkpunt van om meer jongere en vrouwelijke advocaten te enthousiasmeren voor de OVB.

Ze zijn er onmiskenbaar broodnodig.0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven